اگر برای شما سوال شده که امنیت سایبری یا cyber security چیست؟ باید بگوییم که برابر است با برنامه ریزی و اتخاذ تدابیری برای محافظت از سیستم ها، شبکه ها، پایگاه های داده و برنامه های کاربردی در برابر حملات دیجیتال و سازماندهی استراتژی دفاعی در برابر مجرمان سایبری و فعالیت های مخرب آن ها. […]
اگر برای شما سوال شده که امنیت سایبری یا cyber security چیست؟ باید بگوییم که برابر است با برنامه ریزی و اتخاذ تدابیری برای محافظت از سیستم ها، شبکه ها، پایگاه های داده و برنامه های کاربردی در برابر حملات دیجیتال و سازماندهی استراتژی دفاعی در برابر مجرمان سایبری و فعالیت های مخرب آن ها. این حملات سایبری معمولاً با هدف به دست آوردن، تغییر و از بین بردن اطلاعات حساس، اخاذی و سرقت پول از کاربران یا ایجاد اختلال در فرآیندهای عادی تجاری انجام می شود. یک رویکرد امنیت سایبری موفق دارای چندین لایه حفاظتی در سراسر برنامه ها، رایانه ها، شبکه ها، یا پایگاه های اطلاعاتی است که قرار است از آن محافظت کند.
در یک مجموعه یا سازمان، اشخاص، فرآیندها و فناوری باید مکمل یکدیگر باشند تا یک دفاع موثر در برابر حملات سایبری ایجاد کنند. حفظ امنیت سایبری یکی از مهم ترین چالش های دنیای مدرن است. زیرا تعداد وسایل الکترونیکی از تعداد افراد بیشتر است و حملات سایبری هر روز خلاق تر می شوند. امروزه شکل گسترده این گونه حملات در سطح دولتی را جنگ سایبری می نامند و همه کشورها در تلاش هستند تا در جنگ اطلاعاتی ضربات بیشتری را به طرف مقابل وارد کرده و از منابع اطلاعاتی خود به نحو احسن محافظت کنند.
امنیت سایبری چیست و چرا اهمیت دارد؟
خدمات امنیت شبکه به صورت سایبری یک موضوع بسیار مهم است، زیرا به محافظت از دارایی های اطلاعاتی سازمان در برابر حملات دیجیتال کمک می کند. اطلاعاتی که در صورت دستیابی دیگران به سازمان یا افراد آسیب می رساند. امروزه سوابق پزشکی، شغلی، دولتی و مالی همه ذخیره می شود. حملات سایبری می تواند منجر به سرقت اطلاعات، حذف داده ها، کلاهبرداری و آسیب به شهرت افراد و سازمان ها شود.
- سرقت داده ها: بیشتر داده ها محرمانه هستند و ارزش رقابتی دارند. شخصی که می خواهد این اطلاعات را بدزدد، می تواند این کار را با برقراری ارتباط و بهره بردن از شخص دیگری انجام دهد.
- تغییر داده ها: در این اقدام داده ها حذف، اضافه یا اصلاح و ویرایش می شوند. افرادی که قصد تقلب دارند، معمولا از این روش استفاده می کنند.
مزایای انواع امنیت سایبری چیست؟
از مزایای اجرای طرح شغل امنیت سایبری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاظت از کسب و کار در برابر باج افزار، بدافزار، فیشینگ و مهندسی اجتماعی
- برقراری امنیت داده و شبکه
- این سرویس از دسترسی کاربران غیرمجاز به دارایی های دیجیتال جلوگیری می کند.
- از کاربران و اطلاعات شخصی آن ها (PII) محافظت می کند.
- افزایش اعتماد به سازمان
آشنایی با انواع امنیت سایبری
اکنون که متوجه شدید امنیت سایبری چیست باید با انواع آن آشنا شوید. این خدمات به چند دسته تقسیم می شود:
- امنیت زیرساخت حیاتی: تضمین امنیت سایبری خدمات زیرساخت های شبکه حیاتی به معنای حفاظت از شبکه های ارتباطی، شبکه انتقال انرژی، تصفیه آب، پایانه های فروش، چراغ های راهنمایی و مراکز بهداشتی است. این موسسات ممکن است مستقیماً با حملات سایبری مرتبط نباشند، اما می توانند به عنوان پلتفرمی برای بدافزارها برای ورود به نقاط انتهایی سیستم هایی که به آن ها متصل می شوند، استفاده شوند.
- امنیت برنامه: این قسمت بر نگهداری نرم افزار و دستگاه ها تمرکز دارد. قبل از راه اندازی دستگاه یا برنامه باید از امنیت آن اطمینان حاصل شود.
- امنیت اطلاعات: از یکپارچگی و محرمانه بودن داده ها محافظت می کند. این کار هم در محیط ذخیره سازی و هم هنگام انتقال داده انجام می شود.
- امنیت عملیاتی: شامل فرآیندها و تصمیماتی است که برای کنترل و حفاظت از داده ها اتخاذ می شود. به عنوان مثال، مجوزهای کاربر هنگام دسترسی به یک شبکه یا فرآیندهایی که تعیین می کنند چه زمانی و کجا اطلاعات می توانند ذخیره یا به اشتراک گذاشته شوند.
- آموزش کاربر: به قسمت به موارد احتمالی امنیت سایبری توجه دارد. به عنوان مثال هر کسی می تواند به طور تصادفی یک ویروس را به یک سیستم امنیتی وارد کند. آموزش کاربران برای حذف پیوست های ایمیل مشکوک، اتصالات USB ناشناخته و سایر مسائل مهم باید بخشی از برنامه امنیتی شرکتی هر سازمان باشد.
موارد ذکر شده تنها چند نمونه از انواع امنیت سایبری است و همه را شامل نمی شود.
مطلب پیشنهادی: حمله DDoS چیست و چگونه از خود در برابر آن محافظت کنیم؟
حوزه های مربوط به شغل امنیت سایبری
با ادامه رشد چشم انداز انواع امنیت سایبری و ظهور تهدیدات جدید (مانند تهدیدات در چشم انداز اینترنت اشیا)، نیاز به افراد متخصص در سخت افزار و نرم افزار امنیتی وجود دارد. برخی از این موارد عبارتند از:
- مدیر ارشد امنیت اطلاعات: این شخص برنامه امنیتی را در سراسر سازمان اجرا می کند و بر بخش امنیت فناوری اطلاعات نظارت می کند.
- مهندس امنیت: این فرد با تمرکز بر کنترل کیفیت زیرساخت فناوری اطلاعات، از دارایی های شرکت در برابر تهدیدات محافظت می کند.
- معمار امنیت: این شخص مسئول برنامه ریزی، ارزیابی، تحلیل، طراحی شبکه، حفاظت و پشتیبانی شبکه و زیرساخت های حیاتی شرکت است.
- تحلیلگر امنیتی: این شخص دارای مسئولیت های متعددی است که شامل برنامه ریزی اقدامات و کنترل های امنیتی، حفاظت از فایل های دیجیتال و انجام ممیزی های امنیتی خارجی و داخلی می باشد.
انواع تهدیدات امنیت سایبری cyber security
جرایم سایبری می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله:
- بدافزار: نوعی نرم افزار مخرب که می تواند از هر فایل یا برنامه ای برای آسیب رساندن به کاربر کامپیوتر استفاده کند، مانند کرم ها، اسب های تروجان، ویروس های کامپیوتری و جاسوس افزارها.
- باج افزار: نوعی بدافزار است که مهاجم را درگیر قفل کردن فایل های سیستم کامپیوتری قربانی می کند. این فرایند معمولاً از طریق رمزگذاری انجام می شود و برای رمزگشایی و باز کردن قفل آن ها نیاز به پرداخت هزینه های گزاف دارد.
- مهندسی اجتماعی: بهره برداری حیله گرانه از تمایل افراد به اعتماد، که با کمک تعدادی تکنیک، فرد را متقاعد می کند که اطلاعاتی را فاش کند یا کارهای خاصی را انجام دهد. مهاجم به جای استفاده از روش نفوذ سنتی و مستقیم، اطلاعات را جمع آوری کرده و از طریق فایروال برای دسترسی به سیستم سازمان امنیت سایبری و داده های آن، از مسیر افرادی که به اطلاعات آن دسترسی دارند و از تکنیک هایی برای فریب آن ها استفاده می کنند، اطلاعات را جمع آوری می کند تا به آن دست یابد.
- حملات فیشینگ: نوعی کلاهبرداری که در آن ایمیل های جعلی ارسال می شود، که شبیه ایمیل هایی از منابع واقعی هستند. با این حال، هدف از این ایمیل ها سرقت اطلاعات حساس مانند اطلاعات کارت اعتباری یا ورود به سیستم است.
- حملات زنجیره تامین: حملات زنجیره تامین از ارتباطات سازمان با طرف های خارجی سوء استفاده می کند. مهاجمان می توانند از روابط اعتماد به روش های مختلفی سوء استفاده کنند.
نتیجه گیری نهایی
در مطالبی که در این گزارش از ایمن شبکه هوشمند خوانید، سعی شده است که درک درست و کاملی از اهمیت انواع امنیت سایبری به شما بدهیم و نقطه تاریکی در ذهن شما باقی نگذاشته باشیم. اگر می خواهید در بخش یادگیری شغل امنیت سایبری کار کنید، ابتدا باید به اصول اولیه آن تسلط داشته باشید و سپس در مرحله بعد وارد فرآیند اجرای عملیاتی دانش خود شوید.
مهمترین چیزی که در انجام این کار باید به خاطر بسپارید این است که فکر نکنید با چند جلسه و دوره آموزشی اضافی می توانید به یک متخصص امنیت سایبری cyber security تبدیل شوید. الزامات اصلی این مسیر در یک فرآیند خلاصه می شود: آموزش، تمرین و اجرای نهایی. این چرخه باید بارها و بارها تکرار شود تا شما بالغ شوید.