MikroTik یک سرور مبتنی بر کرنل لینوکس است که بر روی یک کامپیوتر معمولی قابل نصب و سرویس دهی به صورت کاملا پایدار می باشد. اما چرا این نام MikroTik نام گرفت ؟ میکروتیک یک شرکت در کشور LATVIA ( یک کشور نسبتا کوچک در اروپای شرقی ) است که در سال 1995 کار خود […]
MikroTik یک سرور مبتنی بر کرنل لینوکس است که بر روی یک کامپیوتر معمولی قابل نصب و سرویس دهی به صورت کاملا پایدار می باشد. اما چرا این نام MikroTik نام گرفت ؟ میکروتیک یک شرکت در کشور LATVIA ( یک کشور نسبتا کوچک در اروپای شرقی ) است که در سال 1995 کار خود را با فروش روتر های وایرلس شروع و در پی توسعه کار خود سیستم عاملی را تحت عنوان MikroTik Router OS ارائه کرد که همین امر باعث آن شد که در سال 2007 میلادی تعداد کارمندان این شرکت به 70 نفر افزایش پیدا کند. خوب حالا این سوال پیش میاید که Router OS چست ؟ Router OS یک سیستم عامل بر پایه لینوکس است که می تواند بر روی سیستم های معمولی مانند نصب شود و در آن قابلیت های خوبی از جمله :
VPNFirewall کنترل پهنای باند هات اسپات قابلیت وایرلس اشاره کرد.
برای استفاده از این سیستم عامل، نرم افزاری به نام winbox وجود دارد که یک رابط گرافیکی برای این سیستم عامل است.
آشنایی با تاریخچه میکروتیک
به طور حتم برای آشنایی با میکروتیک، باید با تاریخچه آن نیز آشنا شوید تا بتوانید از کاربردهای محصولات قدیمی و جدید آن آگاه شوید. شرکت میکروتیک MikroTik یکی از بزرگ ترین شرکتی که در تاریخ جهان توانسته تجهیزات شبکه را تولید کند. این تجهیزات شامل محصولات سخت افزار شبکه و نرم افزار شبکه است. این شرکت در سال 1996 و توسط شخصی به نام Arnis Riekstins تاسیس شد. جالب است بدانید که اولین محصول این شرکت سیستم عامل میکروتیک بود که توسط این فرد از سیستم عامل لینوکس بنیان گذاشته شد.
کاربردهای قابلیت های Router OS :
Router OS قابلیت های زیادی دارد و می توان در محیط های کوچک تا متوسط از آن استفاده نمود ( در متن اصلی متوسط تا بزرگ اعلام شده بود که به شخصه این طور نمی دانم ) به صورت مثال از پروتکل های مسیر یابی OSPF, BGP , VPLS/MPLS در یک سیستم می توانید استفاده کنید و برای راهنمای استفاده از این سیستم عامل نیز می توانید به سایت میکروتیک بخش جزوات آن ( Document ) و ویکی سایت مراجعه نمایید. این سیستم محدودیتهایی در زمینه شناخت سخت افزار دارد مخصوصا در زمینه وایرلس که فقط سخت افزارهایی با چیپ Atheros و Prism را پشتیبانی می کند. خوب برگردیم سراغ میکروتیک ، در واقع MikroTik از pc های ما یک Router کارآمد می سازد و این امکان را به ما می دهد که به آسانی بر روی آن پورتهای مختلف را اضافه و کم کنیم.
بریم سراغ قابلیت های این سرور :
یکی از ویژگی های MikroTik پایداری آن است. MikroTik همانند یک روتر قوی از سرعت بوت بالا و عملکرد خودکار بدون نیاز به هیچ گونه login یا استارت کردن هر نوع سرویس بر خوردار است. علاوه بر دسترسی محلی می توان MikroTik را به وسیله Telnet و SSH و Web server داخلی آن و رابط ویندوزی ارائه شده به همراه MikroTik به نام Winbox تنظیم کرد. دیگر قابلیت قابل توجه MikroTik سرعت نصب و سرعت تنظیمات آن است. MikroTik در عرض چند دقیقه نصب و به راحتی تنظیم می شود و این قابلیت در آن وجود دارد که بتوان تنظیمات آن را Import و Export کرد. در ضمن این رو هم اشاره میکنم که مهم ترین نقطه قوت سرور میکروتیک ارزان و به صرفه بودن آن نسبت به نمونه های مشابه سخت افزاری است.
کاربرد های میکروتیک
بطور کلی از میکروتیک می توان در موارد زیر استفاده کرد:
- مسیریابی | Routing
- دیوارآتش | Firewall
- پروتکل پیکربندی پویای میزبان | DHCP Server
- ترجمه نشانی شبکه | NAT (Network Address Translate)
- پراکسی سرور | Proxy Server
- رادیوس و مدیریت کابران | Radius ,
- User Management بی سیم | Wireless
- تعادل رسانی بارگزاری | Load Balancing
- شبکه خصوصی مجازی | V P N ( Virtual Private Network )
- راهگزینی برچسب چندقرارداری | MPLS
- کیفیت سرویس | Quality of Service
- میزبانی اتصالات PPPOE – PPTP – L2TP – SSTP – OpenVPN – ISDN
- پرس بسته ها | Packet Mangle
- و صدها مورد دیگر …
مطلب پیشنهادی: مزایای استفاده از روتر میکروتیک در شبکه
نسخه های میکروتیک
میکروتیک به ۲ صورت در دسترس است:
- سیستم های X86
- محصولات شرکت میکروتیک (RouterBoard , Groove , SXT , OmniTik)
میکروتیک نسخه ای خاص برای سیستم های x86 دارد، که اکثرا بر روی مجازی ساز ها بعنوان VPS یا روتر رک شبکه استفاده می شود.
شرکت میکروتیک روترهای فیزیکی و ارزان قیمتی را تحت عنوان RouterBoard عرضه کرده است که نیاز کاربران را به روتر های گران قیمت سیسکو برطرف می کند!
RouterBoard ها در سروی های مختلفی ساخته می شوند. مثلا سری های ۳۰۰ . ۴۰۰ . ۵۰۰ . ۶۰۰ و …
هر کدام از سری ها و هر کدام از مدل ها برای موارد خاصی استفاده می شوند. مثلا RB750 یک روتربرد بسیار ارزان قیمت برای افرادی که می خواهند یک روتر کوچک اما با قابلیت های بالا در شبکه خود داشته باشند ! RB750 برای موارد آموزشی هم کاربرد دارد ؛ بعلت پایین قیمت بودن این مدل روتربرد، کاربران برای یادگیری میکروتیک این مدل RB را تهیه می کنند. الان قیمت RB750 در ایران چیزی حدود ۷۰ – ۸۰ هزار تومان است.
مطلب پیشنهادی: آموزش اتصال به روتر میکروتیک
لایسنس های میکروتیک
میکروتیک ۶ لایسنس برای روتر خود عرضه کرده است ؛ اصطلاحا به هر لایسنس یک Level گفته می شود. مثلا لایسنس شماره ۶ میکروتیک را لایسنس Level 6 میکروتیک می گویند.
هر لایسنس یک سری موارد و ابزار های روتر را شامل می شود. مثلا برای استفاده Full از روتر باید لایسنس Level 6 میکروتیک را تهیه کنید.
برای شبکه های کوچک که نیاز به آنلاین بودن افراد بسیار زیاد ندارد لایسنس Level 4 هم جوابگو کار خواهد بود.
سیستم عامل تمام روتربرد ها میکروتیک لایسنس شده هستند؛ که به توجه به مدل روتربرد و کاربرد آن Level لایسنس های آنها مختلف است. مثلا RB750 لایسنس Level4 دارد.