نظرات کاربران
- شنبه تا چهارشنبه 8:30-17 پنجشنبه 8:30-12:30
- info@imennet.net
خانه » طراحی و اجرای دیتا سنتر | راه اندازی و اجرای مرکز داده
Data Center یا مرکز داده چیست؟ زمانی که استفاده از اینترنت فراگیر شد، شرکت ها و سازمان ها نمی توانستند خودشان برای نگهداری از سرور هایشان با توجه به هزینه های بالای این کار فعالیت کنند. بنابراین جهت رفع مشکل نگهداری و تعمیر سرور ها، دیتا سنتر ها ایجاد شدند.
Data Center یا مرکز داده با در اختیار داشتن اتصالات پرسرعت به اینترنت، همچنین با در اختیار داشتن سرورهای قدرتمند و بسیار زیاد، امکان طراحی و راه اندازی دیتاسنتر و سرور های وب برای عموم مردم را میسر ساخته اند.
شرکت ها و سازمان ها با اجاره فضاهای این سرور ها سایت های خود را در اینترنت منتشر و در معرض دید همگان قرار می دهند. البته شرکت های بزرگ با سرمایه مناسب به صورت کلی از مرکز داده یک سرور کامل را اجاره می کنند و آن را از راه دور و با ابزار های خاصی مدیریت و کنترل می کنند. ما نیز در از دیتا سنترهای جهانی و پیشرفته جهت نگهداری اطلاعات مشتریان و ارائه سرویس های هاست استفاده می کنیم. به طور خلاصه میشود گفت که با طراحی دیتاسنتر مکانی فراهم می شود که داخل آن با شرایط خیلی مساعد از سرورها نگهداری می کنند.
دیتاسنترها با اتصالات قوی و برخی با بیش از 12 اتصال مختلف به اینترنت متصل می باشند و در صورت بروز مشکل برای هر یک از اتصالات، از اینترنت دیگر استفاده می کنند و همیشه به اینترنت متصل می باشند. مهم ترین مسئله ای که در اجرای دیتاسنتر ها مطرح می باشد سرویس دهی بدون وقفه می باشد. بنابراین قطعی برق، اینترنت و … می تواند در عملکرد دیتاسنتر اختلال ایجاد کند. بدین جهت تمامی دیتاسنتر ها مجهز به UPS های بزرگ و ژنراتور های بسیار قوی جهت استفاده در مواقع ضروری قطعی برق می باشند.
اجاره سرورها از دیتا سنترها و هزینه های آن بسته به پارامتر های متنوعی مثل سرعت CPU و مقدار حافظه RAM و اندازه هارد دیسک سرور و حداکثر ترافیکی که ماهانه در اختیار سرور قرار داده می شود متفاوت است و همچنین سیستم عامل و نوع پیاده سازی دیتا سنتر متفاوت می باشد.
در دهههای اخیر با کاهش قیمت تجهیزات کامپیوتری و امکان دسترسی آسان و فراگیر به اینترنت پرسرعت و همچنین وابستگی روز افزون کسب و کارها به فناوری اطلاعات، تقاضا برای خدمات طراحی دیتاسنتر بسیار افزایش یافته است. در حال حاضر، دیتا سنترها و مرکز داده ها نقش کلیدی و بسیاری مهمی را در حوزه اقتصاد دیجیتال ایفا می کنند و پشتیبانی طیف عظیمی از فعالیت های مهم دولت ها، جامعه و کسب و کارها را بر عهده دارند.
حجم فعالیت بعضی از سرویسهای اینترنتی تا حدی وسیع است که در برخی مواقع حتی تا ۱۰ سرور کامپیوتری نیز جوابگوی نیازهای آن ها نیستند. در چنین شرایطی، تنها شبکه عظیمی از صدها و حتی هزاران سرور کامپیوتری قادر خواهند بود تا از عهده تأمین نیازهای این سرویس ها برای ذخیره سازی، رایانش و انتقال داده ها بربیایند. از دیدگاه سازمانی در فناوری اطلاعات، دیتا سنترها بستر لازم را برای پیاده سازی و اجرای بدون وقفه برنامه های کاربردی سازمان ها و فعالیت آن ها فراهم می کنند.
مدیریت ارتباط با مشتری، برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، پست الکترونیک، ذخیره سازی، تهیه نسخه پشتیبان و اشتراک فایل ها، کلان داده، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، خدمات ارتباطی درون سازمانی، انتقال، پردازش و رایانش بدون وقفه داده های عظیم، از جمله رایج ترین کاربردهای دیتاسنتر در سازمان ها، دانشگاه ها و شرکت های گوناگون می باشند.
شرکت های بزرگی مانند گوگل، مایکروسافت و آمازون، با تأسیس و پیاده سازی مراکز داده در نقاط مختلف جهان همواره در تلاشند تا زیرساخت های لازم را برای پاسخگویی به نیازهای متفاوت جامعه بین المللی در مناطق مختلف دنیا فراهم کنند.
در اجرای دیتا سنترها معمولا 2 نوع سرور Rackmount و یا Desktop استفاده می شود. سرور های Rackmount حجم کمتری دارند و فضای کمتری نیز اشغال می کنند اما قیمت آن ها بسیار بالا می باشد. این سرور ها امکان ارتقا به میزان اندکی دارند؛ بدین جهت اکثرا در طراحی دیتا سنتر و طراحی مرکز داده از سرور های نوع Desktop استفاده می نمایند.
با توجه به اینکه اکثرا در راه اندازی و طراحی دیتاسنتر ها از سرور های Desktop استفاده می کنند ساختمان های نگهداری از سرور ها داری سقف های بلند جهت تهویه مناسب هوا می باشد تا دمای فضای مذکور پایین نگه داشته شود و از داغ شدن سرور ها جلوگیری شود. بخشی از دیتا سنترها و مراکز داده بعنوان اتاق کنترل و نظارت می باشد که مهندسین ناظر در این قسمت مشغول کنترل و بررسی 24ساعته کلیه سرور های درون دیتاسنتر می باشند
سرور ها در محفظه هایی به نام رک قرار داده می شوند تا به صورت ثابت در محل خود محفوظ باشند. در واقع بخش بندی فضای دیتا سنتر با رک ها انجام می شود. هر رک نیز اندازه متفاوتی دارد و با توجه به اندازه رک تعدادی سرور درون آن جایگذاری می شود. اندازه سرور ها از U1 گرفته تا سرور هایی که کل طبقات یک رک را اشغال می کنند می باشند.
در طراحی دیتا سنتر و مرکز داده ها علاوه بر موارد فوق امنیت و پایداری سرور ها نیز بسیار مهم می باشد و سیستم های خنک کننده و سرمایش دیتاسنتر، اطفای حریق، ژنراتور های برق و … همگی جهت پایداری و امنیت سرور ها در اجرای دیتاسنتر ها تعبیه شده است.
یک Data Center یا مرکز داده می تواند یک ساختمان یک یا چند طبقه ای باشد که سرور ها در تعدادی و یا کل طبقات نگهداری می شود. سرور های Rackmount در رک های 19 اینچی به صورت ایستاده هستند و به صورت ردیف های افقی رک ها را پر می کنند. در بین رک ها راه رو هایی جهت مدیران سرور ها و تیم فنی جهت نظارت و بررسی سرور ها قرار داده شده است.
مبحث اجرای دیتاسنتر ها و تجهیزات آن ها بسیار پیچیده و جذاب است. به همین دلیل توصیه ما به شما این است که حتما دو گزارش تصویری را که از دیتاسنتر های گوگل و دیتاسنتر های ایران تهیه شده است مشاهده کنید. حتما شگفت زده خواهید شد.
دیتا سنترها و مراکز داده از اجزا مختلفی مانند روترها (Routers)، سوییچهای شبکه (Network Switches)، دیوارهای آتش (Firewalls)، سیستم های امنیتی، سیستم های ذخیره سازی (Storage Systems)، سرورها (Servers)، رک ها (Racks)، کابل ها و سیستم های کنترل و مدیریت ارایه سرویس تشکیل شده اند. معمولا نحوه طراحی محوطه اصلی (فضای سفید) دیتاسنتر ها به اینگونه است که سرورهای کامپیوتری به صورت طبقه به طبقه داخل کابینت و رک هایی (Rack) قرار گرفته اند و با کابلکشی ساخت یافته و رعایت استانداردهای لازم جهت اجرای دیتاسنتر، در ردیف هایی (Row) منظم کنار یکدیگر قرار می گیرند.
از آنجایی که ذخیرهسازی و مدیریت نرمافزارها و داده های حیاطی بسیاری از سازمان ها بر عهده این سرورهای کامپیوتری است. امنیت، کارآمدی، پایداری و همگامسازی مداوم یک دیتاسنتر و مرکز داده با پیشرفت های روز دنیا بسیار حائز اهمیت است. از این رو، بکارگیری جدیدترین سخت افزارها و نرم افزارهای امنیتی و به روزرسانی مدام آن ها از اهمیت ویژه ای در مراکز داده برخوردار است. در واقع، زیرساخت ارتباطی و شبکه قدرتمند، سیستم های ذخیره سازی، منابع پردازشی و رایانشی، مهمترین اجزای دیتا سنتر را تشکیل می دهند.
امنیت موضوعی است که در طراحی دیتاسنتر ها و راه اندازی مرکز داده ها باید مورد توجه ویژه ای قرار بگیرد. یکی از جنبه های ایمنی، نحوهی دسترسی به تجهیزات بزرگ و سنگین IT است. کارکنان باید بتوانند برای تعمیر و نگهداری تجهیزات به آن ها دسترسی ساده داشته باشند.
اطفای حریق یکی دیگر از مسائل امنیتی ضروری در پایگاه داده بوده که باید حجم گسترده ای از تجهیزات حساس الکترونیکی را دربر بگیرد. امروزه دیتاسنترها از سیستم های اطفای حریق مطابق با استانداردهای حفظ محیط زیست استفاده می کنند. تدابیر امنیتی دیگری نیز مانند دسترسی محدود کارکنان و نظارت ویدیویی در راه اندازی دیتاسنترها باید لحاظ شوند.
منظور از دیتاسنتر اشتراکی این است که دیتاها و سرور موجود بین چند شرکت به اشتراک گذاشته می شود و به صورت مشترک استفاده می شود ولی در دیتاسنتر اختصاصی تمامی منابع سرور فقط صرف یک شرکت می شود. شما بر اساس نیاز خود می تواند اقدام به خرید مرکز داده یا به صورت اشتراکی یا اختصاصی نمایید.
انتخاب مکان مناسب، بررسی و سفارش تجهیزات، کابل کشی، نصب تجهیزات خریداری شده، انتخاب و خرید نرم افزار، پیکربندی تجهیزات، مدیریت مرکز داده، مستند سازی، توسعه دادن شبکه، آزمایش دیتا سنتر.
مشتری بایستی با هماهنگی قبلی و معرفی نامه اقدام به ارسال تجهیزات خود نمایید تانصب آن توسط ایمن شبکه هوشمند انجام پذیرد.
مشتری بایستی با هماهنگی قبلی و معرفی نامه اقدام به ارسال CD،DVD،Flash و یا… نموده و سپس از طریق دسترسی خود سیستم عامل را نصب نمایید.
به طور کلی مراکز داده به 4 نوع Tier مختلف تقسیم می شوند.
نصب دوربین مداربسته، سیستم های کنترل تردد و دسترسی، درب ضد حریق و همچین سیستم اطفاء حریق از تجهیزات مورد نیاز جهت تامین امنیت دیتا سنتر می باشد.
جهت دریافت مشاوره توسط کارشناسان فنی ایمن نت لطفا اطلاعات زیر را تکمیل نمایید:
"الزامی" indicates required fields
میدان فاطمی خیابان گمنام بین ششم و هفتم پلاک ۳۴ واحد ۳
02174391800 09128581120 info@imennet.net