دوربینهای مداربسته اولینبار در کشور آلمان در زمینه فعالیتهای هوافضا مورداستفاده قرار گرفت. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و ورود آن بهتمامی حوزهها، دوربینهای مداربسته نیز توسعه پیدا کردند وارد جوامع شدند. اولین استفاده عمومی از دوربینهای مداربسته مربوط به کشور آمریکا است که برای کنترل ترافیک از آنها استفاده کرد. این دوربین های مداربسته از کیفیت بسیار پایینی برخوردار بودند و عدم دسترسی داشتن به شبکه نیز از دیگر معایب آنها به شمار میرفت.
دوربینهای مداربسته متصل به شبکه اولینبار توسط شرکت آمریکایی AXIS بر پایه سیستمعامل linux تولید و عرضه شد. از آن زمان تاکنون این نوع دوربینها پیشرفت کرده و توسعه داشتهاند و در مکانهای بسیار مورداستفاده قرار میگیرند.
نیاز به تأمین امنیت در مکانهای حساس و پرتردد مانند بانکها، مراکز خرید، فروشگاههای زنجیرهای بزرگ، صنایع بزرگ و حساس و حتی منازل مسکونی سبب شد تا استفاده از دوربینهای مداربسته گسترش پیدا کند.
مهمترین امر پس از نصب دوربینهای متصل به شبکه، پشتیبانی دوربین مداربسته است که توسط شرکتهای متخصص در این حوزه انجام میشود. در این مطلب به نکات مربوط به پشتیبانی شبکه دوربینها خواهیم پرداخت اما پیش از آن انواع دوربینهای آنالوگ و دوربینهای متصل به شبکه را معرفی و بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
پشتیبانی انواع دوربین های مداربسته
دوربینهای مداربسته با توجه نحوه ارسال اطلاعات خود به سیستم ضبط کننده به دودسته تقسیمبندی میشوند:
- دوربین مداربسته آنالوگ: منظور از این مدل دوربینها، دوربینهایی است که اطلاعات و تصاویر ضبط شده خود را در یک سیستم مداربسته آنالوگ (DVR) به سیستم ضبط کننده ارسال میکند.
اتصال دوربینها و دستگاه ضبط کننده از طریق سیمهای خاصی به نام کواکسیال برقرار میشود. نصب و پشتیبانی دوربین مداربسته آنالوگ بسیار سادهای دارند و قیمت آنها نیز کم است، همین علت سبب اقبال آنها در بازار شده است. محدودیت داشتن در قابلیتها همچون اتصال به تلفن همراه یکی از نقاط ضعف این مدل به شمار میرود. - دوربین مداربسته تحت شبکه: سیستمی که در این مدل دوربینها تصاویر و اطلاعات را ضبط میکنند NVR هستند. این دوربینها برای اتصال به دستگاه ذخیرهکننده از کابل شبکه بهره میبرند و به آنها دوربینهای IP نیز گفته میشود.
کیفیت بالای تصاویر و قابلیت پردازش آنها و قابلیتهای هوشمندی که این دوربینها دارند سبب شده تا از جایگاه خوبی برخوردار باشند. قیمت این مدل از دوربینهای مداربسته، بالا بوده و برای کاربردهای خاص و حرفهای از آنها استفاده میشود. این دوربینها مشتریان خاص خود را دارند و بیشتر در مکانهای حساس از آنها بهره برده میشود.
دستهبندی دوربینهای مداربسته از نظر شکل
- دوربینهای مداربسته Bullet: این دوربینها ظاهری مکعب مستطیل یا استوانهایشکل دارند که برای نصب در محیط بیرونی ساختمان مناسب هستند. برای افزایش مقاومت بدنه این دوربینها در برابر نور خورشید، گردوغبار و رطوبت از مواد باکیفیت استفاده شده است که بیشتر فلز است.
- دوربینهای مداربسته PTZ: به دوربینهایی که قابلیت چرخش دارند و میتوانند فضای وسیعی را تحت پوشش خود قرار دهند، دوربینهای PTZ یا اسپیددام گفته میشود. قابلیت چرخش، زوم در تصاویر و فوکوس (دقت) در این دوربینها قابل تغییر است و میتوان آن را توسط اپراتور تغییر داد یا برای تغییر خودکار، آن را برنامهریزی کرد.
- دوربینهای مداربسته Dome: این دوربینها نمایی گنبدی شکل دارند و برای نصب شدن به سقف مناسب هستند. از این دوربینها در منازل، مترو، ادارهها و... استفاده میشود.
- دوربینهای مداربسته Box: دوربینهای مکعب مستطیل شکل که لنز آنها به طور جداگانه به دوربین آن متصل میگردد. این دوربینها در موارد صنعتی کاربرد دارند.
- دوربین مداربسته چشم ماهی: این دوربینها همانند چشم ماهی هستند و تصاویری 360 درجه را به ثبت میرسانند. ارتفاع این دوربینها بسیار حائز اهمیت است.
- دوربینهای مداربسته مینیاتوری: این دوربینها به دلیل اندازه کوچکشان برای استفاده مخفی در یک مکان بسیار مناسب هستند. نام دیگر این دوربینهای مداربسته Pinhole است. پس از آشنایی با انواع دوربینها و دستهبندیهایشان، پشتیبانی دوربین مداربسته را بررسی خواهیم کرد.
نگهداری و پشتیبانی دوربین مداربسته
پس از راهاندازی یک شبکه در محیط کسبوکار یا منازل مسکونی، مهمترین قسمت پشتیبانی شبکه است. با پیشبینی مناسب برای پشتیبانی شبکه از بروز اشکالات احتمالی در آینده جلوگیری میگردد و سبب افزایش بازدهی و راندمان کاری شبکه ما خواهد شد.
در مورد دوربینهای مداربسته متصل به شبکه نیز این قضیه صدق میکند و داشتن پشتیبانی شبکه دوربین مدار بسته در عملکرد صحیح دوربینها و دیگر اجزای متصل به آن مؤثر خواهد بود. شرکتهای مختلفی در حوزه شبکه و پشتیبانی دوربین مدار بسته فعالیت میکنند که فعالیتهای خاصی را برای نگهداری و پشتیبانی دوربین مداربسته انجام میدهند. موارد ذیل جزو اموری است که شرکتها جهت پشتیبانی شبکه دوربین مداربسته انجام میدهند:
- بازدیدهای دورهای و بررسی عملکرد صحیح آنها
- برنامهریزی و پیکربندی زیرساختهای ارتباطی دوربینها مانند ارسال تصاویر به یک تلفن همراه هوشمند
- ارزیابی تصاویر ضبط شده و همچنین دستگاه ذخیرهکننده اطلاعات و تصاویر
- عیبیابی و رفع مشکلهای به وجود آمده در سیستم دوربینها
- پشتیبانی از نرمافزارهای مدیریت و کنترل اطلاعات و تصاویر مانند Axxon، Milestone و....
- تعمیر و عیبیابی دستگاه ضبط کننده تصاویر (DVR/NVR)
- چک کردن و تمیزکردن دوربینها و ارائه گزارش نهایی به کارفرمای خود
- و مواردی دیگری که بسته به قرارداد تنظیم شده و سطح توانایی شرکت پشتیبانیکننده دوربین مدار بسته ارائه میشود متفاوت است.
جمع بندی نهایی
دوربینهای مداربسته تبدیل به یکی از بازوهای امنیتی در ادارات و کارخانههای بزرگ و حساس و حتی منازل شدهاند. با بررسی آمارهای جرم و جنایت پس از ظهور دوربینهای مداربسته، بدون شک تأثیر فراوان آن را خواهید دید و متوجه اهمیت دوربینهای مداربسته خواهید شد. همانطور که در قسمتهای قبلی نیز بیان شد مهمترین کار پس از نصب و راهاندازی دوربینهای مداربسته مرتبط با پشتیبانی دوربین مداربسته است.
هنگامیکه تصمیم به تهیه دوربین مداربسته برای محل کسبوکار خود یا منزل مسکونی خود کردید، تلاش کنید با شرکت متخصص و باتجربه در این امر همکاری کنید و از برندهای باکیفیتی همچون SONY، SAMSUNG، HIKVISION، BOCSH، PANASONIC دوربینها و دستگاه ضبط کننده خود را تهیه کنید.
حتماً هنگام عقد قرارداد نیازمندیهای خود را با شرکت ارائهدهنده خدمات پشتیبانی دوربین مدار بسته در میان بگذارید و به نتیجه نهایی برسید. تمامی توافقات و شرایط خود را در مفاد قرارداد ذکر کنید. سپس آن را امضا بزنید تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
دوربین مداربسته تحت شبکه من تصویر نمی دهد؟
اگر دوربین شما از طریق POE تغذیه می شود، ابتدا سوئیچ و بستر کابل کشی را بررسی، سپس دوربین مداربسته را از طریق لپ تاپ یا کامپیوتر با نرم افزار جست و جو و یا وب بررسی کنید.
منظور از سیستم انتقال تصویر چیست؟
ممکن است بخواهیم تصاویر را به مکان دیگری انتقال دهیم و امکان سیم کشی به آن محل موجود نباشد در این صورت می توان از کارت انتقال تصاویر استفاده کرد که یک نوع آن قابل استفاده بر روی کامپیوتر یا یک مینی کامپیوتر بوده و از طریق خط تلفن تصاویر را ارسال و در مقصد با دادن پس ورد لازم آن را در یافت می کند.
دوربین روشن نمی شود یا روشن است ولی تصویر NVR نمی آید؟
تغذیه دوربین چک شود (مثل آداپتور)
در برخی موارد کانکتور دوربین به درستی نصب نشده است و نیازمند بازدید مجدد است.
حداکثر فاصله دوربین IP تا سوئیچ شبکه ۹۰ متر می بایست باشد.
دوربین قابلیت ضبط صدا را دارد ولی در تصویر ضبط شده، صدای محیط ضبط نشده است؟
ابتدا باید نسبت به ا تصال میکروفن به دوربین و روشن بودن میکروفن اطمینان حاصل کرد. معمولا برای روشن کردن میکروفن از تغذیه ۱۲ ولت و ۲ آمپر استفاده می کنیم.
– در تنظیمات دوربین در قسمت:
Advanced Can figuration → Video/Audio → Video type
بخش Video/Audio باید انتخاب گردد.
دوربین مداربسته بستر آنالوگ من تصویر نمی دهد؟
ابتدا، آداپتور دوربین، سپس کابل کواکسیال را بررسی کنید و پس از آن نیز دوربین توسط کانالی دیگر و یا دستگاه ذخیره ساز دیگری تست شود.
تصاویر دوربین مداربسته من دارای نویز است؟
نیاز است که آداپتور، مسافت کابل ها، عدم قرار گیری کابل ها در معرض امواج الکترومغناطیسی و برق فشار قوی و نحوه اتصالات کابل ها را بررسی نمایید. اگر دوربین شما IP است، بهتر است دوربین را بدون هیچ واسطه ای از طریق کابلی کوتاه و مناسب به لپ تاپ یا کامپیوتر متصل نمایید و تصاویر آن را از طریق وب چک نمایید.